Rogaliki z marmoladą różaną

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rogaliki zawsze się udają, u mnie w domu wszyscy je uwielbiają

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    szklanka ciepłego mleka
    torebka cukru waniliowego
    50 dag mąki
    2 jajka
    125 dag margaryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g marmolady różanej

    Lukier:
    2 łyżeczki soku z cytryny
    6 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i wlewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy aby wyszło kółko, dzielimy na 4 części. Każdy powstały trójkąt dzielimy jeszcze na pół. Na każdą większą część trójkąta wykładamy łyżeczkę marmolady zwijamy i formujemy rogaliki. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo.
  • image-0cfjkjp 3. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, rozkładamy rogaliki, zachowując odstępy bo rogaliki w czasie pieczenia się powiększają. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
  • 4. Do soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu aż powstanie gęsty lukier i polewamy przestudzone rogaliki.

Porady

Rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Zamiast marmolady różanej możemy dać dowolne nadzienie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować