Różana pascha z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Słodka pascha z dużą ilością bakalii i syropem różanym. Tradycyjny wielkanocny deser w najlepszym wydaniu!

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Twaróg półtłusty (dobrej jakości) - 400g
    Żółtka - 3zt
    Cukier - 130g
    Cukier waniliowy - 1 łyżka
    Śmietanka 30% - 100ml
    Masło w temperaturze pokojowej - 100g
    Migdały - 50g
    Rodzynki - 20g
    Skórka pomarańczowa - 20g
    Śliwki suszone - 20g
    Daktyle - 20g
    Żurawina - 20g
    Syrop różany - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pascha

Różana pascha z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z tej porcji otrzymacie niedużą paschą. Jeśli gościcie dużo rodziny, warto zrobić podwójną porcję.

    Migdały zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach wrzątek odlewamy, a migdały obieramy ze skórki. Dzięki sparzeniu gorącą wodą, skórka praktycznie sama odchodzi. Migdały kroimy na mniejsze kawałki. Ja każdego migdała kroiłam na 4 części.
    Śliwki i daktyle kroimy. Mieszamy z żurawiną, rodzynkami i skórką pomarańczową i całość zalewamy syropem różanym na co najmniej pół godziny.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrami na gładką, jasną masę. Dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę ubijamy.
    Miskę z żółtkami i śmietanką wstawiamy do kąpieli wodnej. Podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje, cały czas mieszając. Nie podgrzewamy powyżej 60 stopni.

    Ser mielimy 2 razy. Dodajemy masło, mieszamy. Powoli wlewamy masę żółtkową, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy migdały i suszone owoce razem z syropem różanym.
  • 3. Miskę wykładamy gazą i wlewamy masę serową. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 12 godzin.
    Po tym czasie na misce kładziemy talerz, obracamy i wyjmujemy paschę. Delikatnie zdejmujemy z niej gazę.
    Paschę dekorujemy dowolnie - ja użyłam płatków migdałowych, żurawiny i pisaków cukrowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Masło Śmietanka Migdały Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować