Rosyjskie faworki na kefirze

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Puszyste i pyszne faworki.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 3 i 1/2 szk,
    jajko 1 szt,
    kefir 400 g,
    cukier 4 łyżki,
    cukier waniliowy 1 łyżka,
    roztopione masło 3 łyżki,
    soda 1/2 łyżeczki,
    olej do smażenia,
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Rosyjskie faworki na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kefir wymieszać z jajkiem, dodać cukier, cukier waniliowy i masło, ponownie wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i pociąć na prostokąty szerokości 4 cm i długości 10 cm. Każdy prostokąt naciąć w środku i przełożyć jeden koniec przez środek. Smażyć z obu stron na oleju do zarumieniania. Faworki odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować