Rosyjski jabłecznik

  • wyświetlono: 263 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatny, mięciutki i błyskawiczny

  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
4 duże jabłka ( u mnie kwaśne ligole)
4 jajka
300 gramów mąki
150 gramów masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżka bułki tartej

Dodatkowo:
Cukier puder
Duża szczypta cynamonu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rosyjski jabłecznik

  • 1. Jabłka myję, obieram, kroję w plastry,a te na połówki.
    Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, smaruję go odrobiną masła, posypuję cynamonem, bułką tartą i brązowym cukrem. Wykładam jabłka.
    Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję jajka i ucieram aż składniki połączą się w jednolity krem. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do maślanej masy, delikatnie łączę składniki.
    Na jabłka wylewam ciasto, wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę placek przez 45 minut. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem z cynamonem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cynamonjabłkajabłecznik
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sero-jabłecznik

Dodane przez: nella1

Sero-jabłecznik

Pyszne i delikatne połączenie jabłecznika...

Sernik rosyjski

Dodane przez: peggi

Sernik rosyjski

Pyszny i pulchniutki, na kakaowym...

Jabłecznik

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Mięciutki jabłecznik

Bardzo prosty i smaczny jabłecznik....

jabłecznik

Dodane przez: Anitka0804

Błyskawiczny jabłecznik

Szybki i bardzo smaczny jabłecznik,...

Kulicz - rosyjska babka wielkanocna

Dodane przez: mariwanna

Kulicz - rosyjska babka wielkanocna

Kulicz to rosyjska babka, która...

jabłecznik

Dodane przez: liilaa

Szybki jabłecznik

Miały być babeczki, wyszedł jabłecznik....