Rösti - szwajcarskie placki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Rosti to placki ziemniaczane, wywodzące się z kuchni szwajcarskiej i będące jej daniem narodowym.Bardzo często przygotowuje się je z zapiekanym serem na górze albo kiełbasą.Idealnie smakują solo albo z ulubionym sosem.

  • 25 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ziemniaki – 500 g
    * cebula – 1 szt
    * sól
    * pieprz
    * olej do smażenia

Rösti - szwajcarskie placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Obrane ziemniaki kroimy w drobne zapałki, posypujemy solą i odstawiamy na ok 10 minut.

    Po tym czasie odciskamy sok, dodajemy startą cebulę oraz pieprz – wszystko razem mieszamy.

    Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju!


    Smacznego!

Porady

UWAGA! Olej musi przykrywać placki, a placki nie mogą być zbyt cienkie, bo się nie będą trzymały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2016

Komentarze

Podobne przepisy