Ross il Forn - zapiekanka ryżowa

0 (0 ocen)

prosta, szybka i smaczna zapiekanka ryżowa prosto z Malty

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    400 g mielonej wołowiny
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka bazylii
    2 łyżeczki suszonej mięty
    2 łyżki pasty pomidorowej
    1 opakowanie pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem
    2 jajka
    ser mozzarella
    oliwa do smażenia

Ross il forn - zapiekanka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy 1,5 szkl wody; solimy. Na gotującą się wodę wsypujemy ryż i gotujemy około 12 minut. Odcedzamy na sitku.
  • 2. Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy posiekany czosnek. Wkładamy mięso mielone i smażymy 7 minut. Następnie dodajemy opakowanie pokrojonych pomidorów, pastę pomidorową i przyprawy.
  • 3. Dusimy wszystko przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy ryż, pokrojoną mozzarellę (trochę zostawiamy do posypania na wierzch) i na koniec jajka które uprzednio trzeba wybić do miseczki i roztrzepać widelcem..
  • 4. Wszystko dokładnie mieszamy; wykładamy do naczynia żaroodpornego zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190st. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy po wierzchu resztą sera

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy