Rosołowa z żółtą fasolką

  • wyświetlono: 70 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ja jak zwykle odmieniec, większość Polskich rodzin ma dziś rosół a u mnie rosołowa z żółtą fasolką, droga jest niesamowicie ale nie mogłam się jej oprzeć tak mi się zachciało zupy takiej jak mama gotowała że kupiłam fasolkę i mam oto zupkę. Wiem zaraz będą docinki że zupa zielona nic nie poradzę że uwielbiam w zupach dużo zieleniny a tym bardziej gdy jest świeża zerwana prosto z działki.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 6 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

200 g tłuszczyku z gęsi lub dowolne porcje rosołowe,

2 marchewki 200 g,

3 korzenie pietruszki 250 g,

6 - 8 sztuk młodych ziemniaków,

300 g żółtej fasolki,

100 g pora,

1 łyżka suszonej włoszczyzny,

4 ziarenka ziela angielskiego,

2 liście laurowe,

2 łyżki liści lubczyk - magii,

1 łyżka kopru świeżego,

2 łyżki świeżej natki pietruszki,

1 - 1,5 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta.

Sposób przygotowania przepisu:

Rosołowa z żółtą fasolką

  • zupa1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać tłuszczyk lub dowolne porcje rosołowe, marchew pokrojona dowolnie, pokrojony por oraz korzenie pietruszki. Całość od zagotowania gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw i jeśli ktoś da mięso to również do miękkości mięsa. Gdy już warzywa i mięso są miękkie dodać ziemniak pokrojone w kostkę, suszoną włoszczyznę i przyprawę z solą. Gotować do czasu miękkości ziemniaków.
  • zupa2. W czasie gdy ziemniaki gotują się w zupie, oczyszczoną i umytą fasolkę pokrojoną w dowolne kawałki ugotować w osobnym garnku w osolonej wodzie ( fasolka kupna jest twardsza niż z działki dlatego ją obgotowałam do miękkości ). Jak już ziemniaki są miękkie w zupie dodać obgotowaną do miękkości i osuszoną na durszlaku fasolkę oraz liście lubczyk - magii i chwilkę zagotować. Po chwili wkroić świeży koperek.
  • zupa3. Gdy już zupa się zagotowała wtedy na koniec gotowania dodać ziela angielskie, liście laurowe i wkroić świeżą natkę pietruszki. Doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą z solą i dodać szczyptę pieprzu czarnego. Zagotować lekko i zdjąć z ognia.
  • zupa4. Żeby mieć pyszną zupkę nie zawsze musi być w niej kawał mięsa, ja zrobiłam na tłuszczyku z gęsi i też wyszła bardzo smaczna i dość tłusta. Zupkę zrobiłam czystą bez śmietany bo właśnie na taką miałam ochotę. Można ją jeść ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym lub jeśli ktoś lubi wlać kilka kropel magii w płynie od razu zmienia się smak zupy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupaobiadrosołowa z fasolką

Komentarze

Podobne przepisy

zupa z fasolką szparagową

Dodane przez: rena123

Zupa z fasolką szparagową

Lekka wiosenno - letnia zupa ziemniaczana...

Zupa krem z białej fasoli

Dodane przez: Goszka

Zupa krem z białej fasoli

Aksamitna zupa z białej fasoli...

Zupa z fasolki szparagowej

Dodane przez: bogusia82

Zupa z fasolki szparagowej

Taka zupa jarzynowa z dodatkiem...

Zupa z fasolką szparagową

Dodane przez: Martyna1991

Zupa z fasolką szparagową

Pyszna, delikatna i sycąca zupa...

zupa z fasoli z puszki

Dodane przez: klementynka

zupa z fasoli z puszki

Taka zupa to szybsza i lżejsza...

Zupa z fasolki szparagowej

Dodane przez: alaaa

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z dodatkiem fasolki szparagowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE