Rosołowa z żółtą fasolką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ja jak zwykle odmieniec, większość Polskich rodzin ma dziś rosół a u mnie rosołowa z żółtą fasolką, droga jest niesamowicie ale nie mogłam się jej oprzeć tak mi się zachciało zupy takiej jak mama gotowała że kupiłam fasolkę i mam oto zupkę. Wiem zaraz będą docinki że zupa zielona nic nie poradzę że uwielbiam w zupach dużo zieleniny a tym bardziej gdy jest świeża zerwana prosto z działki.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g tłuszczyku z gęsi lub dowolne porcje rosołowe,

    2 marchewki 200 g,

    3 korzenie pietruszki 250 g,

    6 - 8 sztuk młodych ziemniaków,

    300 g żółtej fasolki,

    100 g pora,

    1 łyżka suszonej włoszczyzny,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    2 liście laurowe,

    2 łyżki liści lubczyk - magii,

    1 łyżka kopru świeżego,

    2 łyżki świeżej natki pietruszki,

    1 - 1,5 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosołowa z żółtą fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać tłuszczyk lub dowolne porcje rosołowe, marchew pokrojona dowolnie, pokrojony por oraz korzenie pietruszki. Całość od zagotowania gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw i jeśli ktoś da mięso to również do miękkości mięsa. Gdy już warzywa i mięso są miękkie dodać ziemniak pokrojone w kostkę, suszoną włoszczyznę i przyprawę z solą. Gotować do czasu miękkości ziemniaków.
  • zupa 2. W czasie gdy ziemniaki gotują się w zupie, oczyszczoną i umytą fasolkę pokrojoną w dowolne kawałki ugotować w osobnym garnku w osolonej wodzie ( fasolka kupna jest twardsza niż z działki dlatego ją obgotowałam do miękkości ). Jak już ziemniaki są miękkie w zupie dodać obgotowaną do miękkości i osuszoną na durszlaku fasolkę oraz liście lubczyk - magii i chwilkę zagotować. Po chwili wkroić świeży koperek.
  • zupa 3. Gdy już zupa się zagotowała wtedy na koniec gotowania dodać ziela angielskie, liście laurowe i wkroić świeżą natkę pietruszki. Doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą z solą i dodać szczyptę pieprzu czarnego. Zagotować lekko i zdjąć z ognia.
  • zupa 4. Żeby mieć pyszną zupkę nie zawsze musi być w niej kawał mięsa, ja zrobiłam na tłuszczyku z gęsi i też wyszła bardzo smaczna i dość tłusta. Zupkę zrobiłam czystą bez śmietany bo właśnie na taką miałam ochotę. Można ją jeść ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym lub jeśli ktoś lubi wlać kilka kropel magii w płynie od razu zmienia się smak zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować