Rosołowa pasta warzywna

  • wyświetlono: 761 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubata łyżka tej pasty odpowiada 1 kupnej kostce rosołowej.

Czarek
  • 130 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

seler z nacią 3 szt
pietruszka z nacią 4 szt
marchew 4 duże szt
por 1 szt
koper 4 pęczki
lubczyk 4 pęczki
olej 100 ml , lub smalec z kaczki 10 dag

przyprawy:

kurkuma 30 gram
curry 30 gram
100 gram soli himalajskiej
mielony liść laurowy 1 łyżeczka
mielone ziele angielskie 1 łyżeczka
czosnek granulowany czubata łyżka
zioła prowansalskie 30 gram

Sposób przygotowania przepisu:

Rosołowa pasta warzywna

  • 1. Wszystkie natki i obrane korzenie myjemy i razem z łodygami mielimy przez sitko 4 mm. Wlewamy 100 ml oleju, lub smalcu z kaczki. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Pomieszaną masą napełniamy słoiczki 200 ml. - 300 ml. Pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania. Taki czas pasteryzacji dałem gdyż warzywa były surowe. Za pasteryzowane słoiczki studzimy i wynosimy do piwnicy. Otwarty słoik trzymamy w lodówce, 1 łyżka pasty równa jest jednej kostce.
    Polecam :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuprzyprawydomowe_przyprawypasta_warzywnapasta_rosołowa

Komentarze

Podobne przepisy

pasta brokułowa

Dodane przez: wiola

pasta brokułowa

ekspresowa pasta na kanapkę

Pasta serowa

Dodane przez: Gospodyni

Pasta serowa

I znowu coś dla miłośników żółtego...

Warzywna pasta kanapkowa

Dodane przez: Futka

Zielona pasta kanapkowa

Propozycja na smaczną i prostą...

Pasta chrzanowa

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Pasta jajeczna z chrzanem

Smaczna pasta jajeczna na każde...

image-134a4v3

Dodane przez: viki2903

PASTA ALLA NORMA (Pasta Siciliana)

Pasta alla Norma to makaron z smażonym...

Pasta paprykowa jest świetną alternatywą dla sosu pomidorowego

Dodane przez: kugelchen

Pasta z papryki

Czas przetworów na zimę czas zacząć....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE