ROSOŁEK z KOPERKIEM i młodą marchewką

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam ten delikatny smak jaki nadają rosołkowi młode sezonowe warzywa, a koperek nadaje mu nowy, przyjemny akcent smakowy

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
    ok. 2 litry wody
    2 przypalone cebule
    garść młodych małych marchewek
    kawałek selera
    kawałek pora
    łodyżki z pietruszki, selera oraz lubczyku
    kawałek młodej kapusty
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    2 łyżki posiekanego młodego koperku - na koniec gotowania
    sól
    pieprz

    makaron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosołek z koperkiem i młodą marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie pilnując by go nie rozgotować - najlepiej smakuje gdy jest lekko a'l dente. Ugotowany przecedzamy i hartujemy go w zimnej wodzie.

    Ćwiartki myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do większego garnka i zalewamy ok 2 litrami wody. Dodaję oczyszczone marchewki w całości, kapustę, kawałek selera, pora, kawałek kapusty, podpieczone cebule, łodyżki ziół, ziele angielskie, liść laurowy oraz trochę soli. Pozostawiam na małym ogniu do zagotowania, pod przykryciem. Z zagotowanego wywaru zbieram szumowiny, nawet kilka razy- tak by był całkowicie "czysty", wyciągam. Całość gotuję jeszcze ok.1,5 h na małym ogniu. Po tym czasie odcedzam wybierając tylko marchewkę i wrzucam ją z powrotem do rosołku. Doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję posiekany koperek. Rosół jest bardzo delikatny i nie za tłusty a młode jarzynki nadają mu pyszny smak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Koper Marchewka Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować