Rosołek z jaglanymi kluseczkami

5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Pyszna i rozgrzewająca zupa.Jaglane kluseczki robiłam pierwszy raz i wyszły bardzo smaczne.Bardzo pasują do rosołu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
    1 marchewka
    1 pietruszka
    sól,pieprz
    koperek
    natka pietruszki

    kluseczki:
    1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 jajko
    sól,pieprz
    2 łyżki mąki pszennej
    półtorej łyżki bułki tartej
    pół małej cebuli
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosołek z jaglanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka oczyszczamy,myjemy,osuszamy,dajemy do garnka,zalewamy zimną wodą,około półtora litra.
    Marchewkę i pietruszkę obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Przekładamy do mięsa i gotujemy do miękkości.Miękkie skrzydełka wyjmujemy a wywar przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dodajemy posiekany koperek i pietruszkę.
  • 2. Cebulę obieramy i drobno kroimy,następnie smażymy na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia.
  • 3. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Ugotowaną przekładamy do miski,dodajemy łyżeczkę masła,mieszamy i na kilka minut przykrywamy pokrywką.Po tym czasie kaszę studzimy.
  • 4. Do wystudzonej kaszy wbijamy jajko,dodajemy mąkę pszenną,bułkę tartą,usmażoną cebulę i koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,mieszamy.
  • 5. W garnku gotujemy osoloną wodę,łyżką wrzucamy niewielkie kluseczki i gotujemy około 5 minut.Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy kluseczki i przekładamy do rosołku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować