Rosołek na króliku z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać około 3 litrami wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i zszumować. Dodać przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Marchew, pietruszkę, seler, por obrać, umyć, pokroić na dowolnej wielkości kawałki i dołożyć do rosołu.
Całość gotować pod przykryciem na jak najmniejszym ogniu około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać lubczyk i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.
2.W międzyczasie przygotować kluseczki:
Do miski wbić jajka, dodać wodę, sól i roztrzepać. Partiami dodawać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto trzepaczką.
Mały talerz popłukać zimną wodą i nałożyć część ciasta. Zagotować wodę w dużym garnku. Łyżką wrzucać ciasto na wrzątek. Od chwili wypłynięcia klusek gotować jeszcze 2-3 minuty. Ugotowane kluski wyjąć na cedzak i przelać zimną wodą. Ugotować następne partie klusek.
Na talerze nałożyć kluseczki i zalać rosołem. Całość posypać posiekaną pietruszką.
Komentarze