Rosołek na króliku z kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealna propozycja obiadowa dla najmłodszych.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rosół:
    3 – 4 porcje rosołowe z królika ( przednie łapki, żeberka),
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    nieduży por,
    kawałek selera,
    2 gałązki lubczyku,
    sól,
    pieprz,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    natka pietruszki
    Na kluseczki:
    2 jajka,
    2 szklanki mąki pszennej,
    pół szklanki zimnej wody,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Kluski

Rosołek na króliku z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać około 3 litrami wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i zszumować. Dodać przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Marchew, pietruszkę, seler, por obrać, umyć, pokroić na dowolnej wielkości kawałki i dołożyć do rosołu.
    Całość gotować pod przykryciem na jak najmniejszym ogniu około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać lubczyk i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • 2. W międzyczasie przygotować kluseczki:
    Do miski wbić jajka, dodać wodę, sól i roztrzepać. Partiami dodawać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto trzepaczką.
    Mały talerz popłukać zimną wodą i nałożyć część ciasta. Zagotować wodę w dużym garnku. Łyżką wrzucać ciasto na wrzątek. Od chwili wypłynięcia klusek gotować jeszcze 2-3 minuty. Ugotowane kluski wyjąć na cedzak i przelać zimną wodą. Ugotować następne partie klusek.
    Na talerze nałożyć kluseczki i zalać rosołem. Całość posypać posiekaną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować