Rosół z włoską kapustą i pierścionkami

4.51 (184 ocen)

Domowy rosół na kurczaku to najlepsze panaceum na jesienne przeziębienie

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
    3 litry wody
    4 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek bulwy selera
    kawałek włoskiej kapusty
    1 cebula
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 duży listek laurowy
    kilkanaście ziarenek pieprzu
    sól do smaku
    do podania drobny makaron w kształcie pierścionków
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z włoską kapustą i pierścionkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rosołek nastawiony :) 1. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, przypalić na suchej patelni.
    Ćwiartki kurczaka opłukać zimną wodą, zdjąć z nich skórę.
    Włożyć do większego garnka, zalać zimną wodą, zagotować.
    Kiedy zawrze, przy pomocy sitka lub łyżki zdjąć powstałą pianę, dodać włoszczyznę, przyprawy, lekko posolić.
    Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i wraz z cebulą i kapustą dodać go garnka.
    Gotować na bardzo wolniutkim ogniu, tak, żeby rosół tylko „mrugał”, dzięki temu pozostanie klarowny.
    Kiedy mięso i warzywa są na dogotowaniu, ewentualnie dosolić do smaku.
    Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
    Rosół podać z makaronem, pokrojoną w plasterki marchewką, rozdrobnionym mięsem kurczaka i posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować