Rosół z wiejskiej kury

5 (2 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczny rosół z wiejskiej kury z dodatkiem szafranu, leśnych grzybów i warzyw z przydomowego ogródka.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 wiejska kura z podrobami
    2 marchewki
    1 pasternak
    1 średni seler korzeniowy
    1 średni por
    2-3 młode kapelusze prawdziwków
    kilka małych kurek
    2-3 żółte pomidorki koktajlowe
    szczypta szafranu
    kwiat macis
    2-3 liście laurowe
    pieprz zielony kilka kulek
    kilka kulek ziela angielskiego

    sól morska do smaku
    kilka liści selera i lubczyku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Rosół

Rosół z wiejskiej kury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Umytą podzieloną na ćwiartki kurę razem z podrobami przekładam do garnka. Dodaję warzywa, grzyby i przyprawy oprócz soli. Zalewam zimną wodą tak aby pokryła mięso i warzywa. Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu, rosół powinien tylko mrugać. Trwa to około 3-4 godziny. Pod koniec gotowania dodaję zieleninę i solę do smaku.

    Rosół podałam z młodymi ziemniakami ale można go podać z makaronem lub kluskami lanymi.

Porady

Szafran naturalnie wzmacnia kolor rosołu. Dodatek świeżych lub suszonych grzybków naturalnie wzmacnia smak i aromat pozostałych składników rosołu. Należy pamiętać by dodać nie więcej jak 2-3 małe kapelusze. Dzięki dodatkowi pomidorków rosół nie jest mdły gdyż równoważą słodycz warzyw korzeniowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować