Rosół z pielmieni

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.

Pielmieni to rosyjskie pierożki podawane z gorącym rosołem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ½ kury, łata wołowa
    2-3 marchewki,
    1 pietruszka,
    Kawałek selera,
    Biała część pora,
    1 cebula,
    2 małe liście laurowe
    1średni liść selera
    Sól, pieprz, przyprawa maggi do zup

    Składniki na ciasto:
    ½ kg mąki
    ½ szklanka ciepłej wody
    1 jajko,
    Płaska łyżeczka soli

    Składniki na farsz:
    500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe) dobrej jakości
    1 duża lub 2 małe cebule
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz

    Składniki na wywar:
    2 litry wody
    2 marchewki,
    Kawałek selera,
    1 pietruszka,
    1 cebula,
    Sól,
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół z pielmieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę dodatkowo opiekamy na ogniu (ja robię to na palniku gazowym).

    Do dużego garnka wlewamy 2-3 litry wody, dodajemy kurę, łatę wołową,warzywa, liść laurowy i gotujemy. Nie solimy na początku lecz później, bo wtedy rosół będzie klarowny. Jak rosół zacznie wrzeć zmniejszamy minimalnie ogień i gotujemy na bardzo małym ogniu (ma tylko „pyrczeć”) około 1-2 godzin (nalewamy na początku więcej wody aby nam cały nie wykipiał).
    Po około godzinie dodajemy soli, pieprzu i liścia selera, nadal gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec doprawiamy przyprawą maggi
  • 2. Przygotowujemy farsz. Mięso myjemy i wkładamy do malaksera w kawałkach; miksujemy, następnie dodajemy cebule, czosnek, sól, pieprz i jeszcze chwilkę miksujemy aby składniki się połączyły.

    Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być za twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka – muszą być mniejsze jak na pierogi. Każde kółko nadziewamy farszem ( wielkości orzecha laskowego) i lepimy lekko wydłużone pierogi, których końce odpowiednio zlepiamy. Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa, sól i gotujemy wywar warzywny około ½ godz. Po tym czasie wyjmujemy warzywa, wrzucamy pierożki i gotujemy około 7 minut od momentu jak wypłyną na wierzch. Ugotowane odcedzamy. 
    Podajemy z gorącym rosołem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować