Rosół z pielmieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę dodatkowo opiekamy na ogniu (ja robię to na palniku gazowym).
Do dużego garnka wlewamy 2-3 litry wody, dodajemy kurę, łatę wołową,warzywa, liść laurowy i gotujemy. Nie solimy na początku lecz później, bo wtedy rosół będzie klarowny. Jak rosół zacznie wrzeć zmniejszamy minimalnie ogień i gotujemy na bardzo małym ogniu (ma tylko „pyrczeć”) około 1-2 godzin (nalewamy na początku więcej wody aby nam cały nie wykipiał).
Po około godzinie dodajemy soli, pieprzu i liścia selera, nadal gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec doprawiamy przyprawą maggi
2.Przygotowujemy farsz. Mięso myjemy i wkładamy do malaksera w kawałkach; miksujemy, następnie dodajemy cebule, czosnek, sól, pieprz i jeszcze chwilkę miksujemy aby składniki się połączyły.
Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być za twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić.
3.Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka – muszą być mniejsze jak na pierogi. Każde kółko nadziewamy farszem ( wielkości orzecha laskowego) i lepimy lekko wydłużone pierogi, których końce odpowiednio zlepiamy. Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa, sól i gotujemy wywar warzywny około ½ godz. Po tym czasie wyjmujemy warzywa, wrzucamy pierożki i gotujemy około 7 minut od momentu jak wypłyną na wierzch. Ugotowane odcedzamy.
Podajemy z gorącym rosołem.
Komentarze