Rosół z mięs mieszanych i z opaloną cebulą

4.56 (9 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mój dzisiejszy rosół jest wyjątkowy bo ze swojskim makaronem.
Jest gotowany z 3 gatunków mięsa a oprócz jarzyn jest dodana opalona cebula co daje dodatkowego smaku rosołowi

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso wołowe szponder kawałek,
    pałka kurczaka 2 szt,
    większa kostka ze schabu ,
    marchewki 2 szt,
    kawałek pora,
    pietruszka 1,
    cebula opalona 1,
    ząbki czosnku 3,
    sól do smaku,
    pieprz świeżo mielony do smaku,
    przyprawa uniwersalna do smaku,
    woda 2 -2,5 litra,
    makaron,
Wystaw ocenę:

4.56 (9 ocen)

Zobacz również:

Rosół

Rosół z mięs mieszanych i z opaloną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie oczyszczamy, płuczemy, następnie wkładamy do garnka zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania.
    Jarzynę obieramy, płuczemy. Cebulę obieramy i opalamy palnikiem.
    Jedną marchewkę po obraniu kroimy w plasterki.
    Obraną jarzynę oraz opaloną cebulę dodajemy do gotującego się rosołu.
    Po zagotowaniu zdejmujemy wytworzone szumowiny.
    Rosół gotujemy na małym ogniu około 2 godzin (ma tylko powoli pykać).
    Do rosołu dodajemy sól, pieprz drobno pokrojone ząbki czosnku, doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną jeżeli jest taka potrzeba.
    Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Po ugotowaniu odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
    Makaron przekładamy na talerze i zalewamy ugotowanym rosołem.
    W razie potrzeby doprawiamy do smaku według swoich upodobań.

    Przepis na makaron znajdziecie tutaj;
    /przepis/makaron-swojski-do-rosolu

Porady

Do rosołu możemy dodać kostkę rosołową drobiową, Możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.(u mnie rodzinka nie lubi natki więc rosół jest bez natki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować