Rosół z makaronem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tak właśnie gotowały go moja mama i babcia.

Składniki:

  • ● 1 kg kurczaka
    ● włoszczyzna
    ● cebula
    ● po łyżce posiekanych koperku i natki
    ● kilka ziaren pieprzu
    ● 6 ziaren ziela angielskiego
    ● 4 liście laurowe
    ● sól.
    Makaron: 15 dag mąki
    ● jajko
    ● sól

Rosół z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy
    i z mięsem zalewamy 2 l zimnej
    wody. Wsypujemy przyprawy.
    Gotujemy godzinę na
    małym ogniu. Po 15 minutach
    wkładamy opaloną na gazie
    cebulę. Przecedzamy.
  • 2. Makaron: makę mieszamy
    z jajkiem i solą. Dolewamy tyle
    wody, by wyrobić twardawe
    ciasto. Cienko rozwałkowujemy,
    oprószamy mąką i zwijamy.
    Kroimy w paski, suszymy.
    Gotujemy w osolonym
    wrzątku ok. 2 minut. Zupę posypujemy
    natką i koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Rosół