Rosół z kurczaka i dodatku tłuszczu gęsiego

1 (1 ocen)

  • 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Myślicie że rosół musi być tylko z trzech rodzajów mięs ? To już wam podpowiem że jesteście w wielkim błędzie właśnie dziś ugotowałam przepyszny rosół z udek kurczaka bez skóry, podudzi z kurczaka oraz kawałka swojskiego tłuszczu z gęsi

  • 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g udek z kurczaka bez kości i skóry,

    4 podudzia kurczaka,

    1 kawałek tłuszczu z gęsi lub 2 łyżki smalcu z gęsi,

    1 duża marchew,

    1 średni korzeń pietruszki,

    1 kawałek selera,

    0,5 małego pora - część zielona,

    5 ziarenek ziela angielskiego,

    1 duży liść laurowy,

    1 mała cebula,

    1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,

    3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej Doprawka,

    1 pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół z kurczaka i dodatku tłuszczu gęsiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Do wyższego garnka włożyć mięso kto jakie uważa, dodać marchew, korzeń pietruszki, seler oraz por pokrojone dowolnie i wlać dwa litry wody. Całość zagotować, zmniejszyć ogień pod garnkiem i na bardzo wolnym ogniu gotować do miękkości mięs. W trakcie gotowania zdjąć powstałe szumowiny i nadal gotować dodając przyprawę uniwersalną oraz opaloną cebulę. Pod koniec gotowania się rosołu dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz natkę pietruszki jeśli mrożona to w trakcie gotowania, nadal gotować na jak najmniejszym ogniu tak aby tylko rosół lekko pyrkotał
  • rosół 2. Jak już mięso jest mięciutkie że odchodzi od kości a natka pietruszki którą dodaliśmy również miękka wtedy wsypać suszoną włoszczyznę ( mam od mamy ) dla ładniejszego zapachu rosołu, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną. Gdy na gotującym się rosole zaczyna pojawiać się tak zwany kożuszek to znak że rosół jest już ugotowany i można zajadać go z przyjemnością
  • rosół 3. Ugotowany smaczny i aromatyczny rosół podałam tak jak uwielbiamy najbardziej czyli z całymi ziemniakami ugotowanymi osobno, można również podać z makaronem czy kto z czym lubi. Przed podaniem rosołu już w talerzu można posypać naturalnym świeżo zmielonym pieprzem, podpowiem jeszcze że rosół bardzo fajnie smakuje kiedy podamy go z oryginalnym płynem magii. Rosół podany z ziemniakami jest bardzo syty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować