Rosół z królika

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Smaczny, aromatyczny a zarazem delikatny rosół - polecam

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Mieso królicze miałam ok 70 dag, 3 średnie marchewki, pietruszka, pół małego selera, pęczek natki pietruszki, 2 gałązki świeżego selera, suszone gałązki lubczyku, średnia cebula - opalona nad gazem, 4 ziela angielskie, 5 liści laurowych, ok 15 ziaren pieprzu naturalnego, sól

Rosół z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 3 l garnka włożyłam mięso królicze. Zalałam wodą i nastawiłam na duży gaz. Gdy sie woda zagotowała zmniejszyłam płomien do minimum. Sitkiem zebrałam szumowiny. Dodałam wszystkie wymienione warzywa i przyprawy. Na malutkim ogniu gotowałam rosół ok 2 h - do miękkości mięsa. Podałam z lanymi kluskami

    Lane kluski

    4 jajka mieszam ze szkl wody. Dodaję mąki tyle aby ciasto bylo bardziej gęste niż na naleśniki. Gotowe jednolite ciasto wlewam na wrząca osoloną wodę przez specjalne sito. Gotuję od zagotowania ok 2 minuty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy