Rosół z królika

4.46 (186 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny, delikatny. Idealny dla maluchów ale nie tylko.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ tuszki średniego królika,
    1 marchewka,
    ½ korzenia pietruszki,
    kawałek selera,
    1 mały por,
    mała cebula,
    ½ pęczka świeżej pietruszki,
    łyżeczka lubczyku,
    sól, świeżo mielony pieprz, curry,
Wystaw ocenę:

4.46 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać około 4 litrami wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i ściągnąć szumowiny. Gotować na wolnym ogniu około 60 min.
    Po tym czasie wrzucamy opaloną nad palnikiem cebulę (lub w piekarniku, nada ona wywarowi dodatkowego smaku i aromatu) i resztę umytych , obranych wcześniej warzyw oraz lubczyk i częściowo przykrywamy garnek z rosołem przykrywką i gotujemy około 90 min godziny, kontrolujemy temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Około 30 min przed końcem dodajemy sól i ulubione przyprawy. Smacznego!

Porady

Podajemy z makaronem, mięsem, marchewką. Moje córeczki lubią jeszcze gdy dodaję trochę groszku więc wrzucam go do rosołu około 5-10 min przed końcem gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować