Rosół z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać około 4 litrami wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i ściągnąć szumowiny. Gotować na wolnym ogniu około 60 min.
Po tym czasie wrzucamy opaloną nad palnikiem cebulę (lub w piekarniku, nada ona wywarowi dodatkowego smaku i aromatu) i resztę umytych , obranych wcześniej warzyw oraz lubczyk i częściowo przykrywamy garnek z rosołem przykrywką i gotujemy około 90 min godziny, kontrolujemy temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Około 30 min przed końcem dodajemy sól i ulubione przyprawy. Smacznego!
Porady
Podajemy z makaronem, mięsem, marchewką. Moje córeczki lubią jeszcze gdy dodaję trochę groszku więc wrzucam go do rosołu około 5-10 min przed końcem gotowania.
Komentarze