Rosól z kanią

0 (0 ocen)

Obowiązkowy rosołek gdy kani w bród , mąż jadł pierwszy raz i był po prostu zachwycony :) Ale jak w każdym moim rosole koniecznie dużooo marchewki :)

Składniki:

  • Na ok. 3 l. wody:
    3 duże kapelusze kani
    2 skrzydełka z kurczaka
    1 ćwiartka z kurczaka
    100 g. wołowiny z kością
    1/2 cebuli
    1/2 pietruszki
    1/2 selera
    1/2 pora
    5 dużych marchewek
    1 kostka rosołowa drobiowa
    1 kostka rosołowa warzywna
    1 listek laurowy
    1 łyżka pieprzu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu kucharek

    500 g makaronu nitki

Rosól z kanią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy mięso, cebulę opaloną nad palnikiem oraz resztę umytych warzyw zalewamy wodą gotujemy ok 20 min.
  • kanie 2. Kanie myjemy dokładnie , podsmażamy na patelni.
  • rosól z kanią 3. Grzyby dodajemy do garnka z mięsem , gotujemy ok 25 min-zbieramy zawiesinę.
  • rosół z kanią 4. Oczyszczamy marchewkę , kroimy w małe słupki , dodajemy do garnka razem z kostkami rosołowymi oraz przyprawami. Gotujemy 40 min na wolnym ogniu.
  • 5. Makaron gotujemy wg . przepisu na opakowaniu z dodatkiem oleju ( by się nie sklejał) wykładamy na talerze zalewamy rosołem.

Porady

Do rosołu zamiast kani pasują także prośnianki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy