Rosół z indyka z warzywami i opieńkami

4.63 (8 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Dzisiejsza moja propozycja to rosół przygotowany na mięsie z indyka z dodatkiem warzyw taki jak: m.in. fasolka szparagowa i groszek oraz moich ulubionych grzybów podpinek (opieniek). Domownikom bardzo smakuje i ostatnio robię go dość często w takiej właśnie wersji. Rewelacyjnie rozgrzewa.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 skrzydło z indyka,
    • 1 szyja z indyka,
    • 1 golonko z indyka,
    • jedna średnia marchew,
    • 1/2 korzenia pietruszki,
    • kawałek selera (1-2 plasterki),
    • kawałek pora (ok 10 cm),
    • 1-2 gałązki natki lubczyku ( może być też suszony),
    • 1-2 gałązki natki pietruszki,
    • 1 gałazka selera,
    • garść mrożonego groszku,
    • garść fasolki szparagowej (świeża lub mrozona),
    • ok. 150-200 g opieniek,
    • 1 łyżka naturalnej vegety (najlepiej domowej),
    • po 1 łyżeczce curry i kurkumy,
    • ½ łyżeczki imbiru,
    • sól, świeżo mielony pieprz,pieprz cayenne,
    • natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.63 (8 ocen)

Zobacz również:

Rosół

Rosół z indyka z warzywami i opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myję, zalewam ok. 4 litrami zimnej wody. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbieram przy pomocy małego sitka. Zmniejszam ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał. Po około 60 minutach wrzucam marchewkę, pietruszkę, selera, pora oraz gałązkę lubczyku i pietruszki. Dodaję również naturalną vegetę, imbir, kurkumę i curry, częściowo przykrywam garnek z rosołem przykrywką i kontroluję temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Po kolejnych 60 min wrzucam opieńki, groszek, fasolkę szparagową i gałązkę selera. Następnie gotuję jeszcze na wolnym ogniu około 60-90 minut. Po zakończeniu gotowania przelewam rosół przez sitko pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń. Następnie wybieram te składniki, które chcę zachować. Mięso obieram z kości. Rosół najczęściej podaję z makaronem świderki, kawałkami mięsa, opieńkami oraz warzywami, posypuję posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Porady

Dobry domowy rosół bez dopalaczy w postaci kostek rosołowych to nie lada wyzwanie. Jedną z głównych tajemnic królowej zup jest długi sposób gotowania. Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo nawet do 3-4 godzin. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie – powinien ledwie „pyrkać” Taki sposób przyrządzania daje gwarancję, że Twój rosół będzie klarowny. Mała rada. Resztę ugotowanego rosołu (po dokładnym przecedzeniu z resztek szumowin i odtłuszczeniu) można odparować, aż zmniejszy objętość o połowę lub bardziej, będzie wtedy miał intensywniejszy smak, wystudzić i zamrozić w formie kostek. W ten sposób mamy dostęp do domowego bulionu w każdej chwili, gdy potrzebujemy np. do sosu, lub mamy ochotę na kubek parującego rosołu w zimny wieczór( zalewamy kostki gorącą wodą w proporcji odpowiadającej stopniowi odparowania). Sam rosół jest świetną bazą dla innych zup.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować