Rosół z indyka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny rosół, nie tylko na niedzielny, czy odświętny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 700 g mięsa z indyka: szyja, skrzydło, udko
    100 g cebuli przypalonej
    200 g marchewki
    80 g korzenia pietruszki
    80 g korzenia selera
    świeży lubczyk i natka pietruszki
    sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liść laurowy- do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • porcja z indyka w garnku z zimną wodą 1. Najpierw dokładnie myjemy mięso w cieplej wodzie.
    Następnie przekładamy go garnka i zalewamy zimną wodą, ok. 2,5 l.
    Zagotowujemy krótko i zbieramy szumowiny lub nie. Na ten temat zdania są podzielone, bo to cenne białko.
    Gotujemy na wolnym ogniu.
  • obrane warzywa na rosół 2. Obieramy warzywa. Cebulę przepalamy.
    Dodajemy pokrojone dopiero pod koniec gotowania.
  • rosół z warzywami i przyprawami 3. Rosół gotujemy na małym ogniu.
    Wsypujemy przyprawy. Doprawiamy do smaku.
  • ugotowany rosół 4. Rosół możemy przecedzić lub tylko wybrać ziarenka pieprzu, ziela i liść laurowy. Wyjmujemy wcześniej mięso.
  • rosół z indyka z makaronem 5. Rosół podajemy na gorąco z makaronem nitki lub najlepiej własnej roboty. Można polać lanym ciastem.
  • rosół z indyka z makaronem 6. Smacznego:)

Porady

Na temat zbierania szumowin z rosołu zdania są podzielone, bo to cenne białko. Mięso myjemy w cieplej, ale zalewamy w garnku zimna wodą. Rosół jest wtedy bardziej esencjonalny i klarowniejszy. Warzywa dajemy dopiero pod koniec gotowania. Wrzucone od razu niszczą cenne witaminy. Można dodać plasterki czosnku i świeży rozmaryn. Rosół gotujemy na małym ogniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować