Mój pierwszy rosół na gęsi. Pachnący, o pięknej barwie, lekko słodkawy, wbrew moim obawom bardzo nam posmakował :)
Składniki:
1 kg porcji rosołowej z gęsi – waga ze skórą i tłuszczem
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek bulwy selera
gałązka lubczyku
mała cebula
5 kulek ziaren angielskiego
2 liście laurowe
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
sól
Rosół z gęsi z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałki mięsa opłukać, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, oddzielić od niego całą skórę i tłuszcz.
Mięso i kości zalać 3 litrami wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować.
Posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty.
Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, razem z liściem lubczyku dodać do rondla.
Cebulę obrać, pokroić w grubsze plastry, mocno zrumienić na suchej patelni i również dodać do rondla.
Gotować na małym ogniu, tak żeby rosół tylko „mrugał”, co najmniej trzy godziny.
Skórę i tłuszcz smażyć na wolnym ogniu do całkowitego wytopienia, smalec zlać do słoiczka, wystudzić i wstawić do lodówki, wysmażone skwarki wyrzucić.
Podać z cienkim makaronem lub innym, ulubionym dodatkiem.
Komentarze