Rosół z gęsi z lubczykiem

0 (0 ocen)

Mój pierwszy rosół na gęsi. Pachnący, o pięknej barwie, lekko słodkawy, wbrew moim obawom bardzo nam posmakował :)

Składniki:

  • 1 kg porcji rosołowej z gęsi – waga ze skórą i tłuszczem
    3 marchewki
    2 pietruszki
    kawałek bulwy selera
    gałązka lubczyku
    mała cebula
    5 kulek ziaren angielskiego
    2 liście laurowe
    kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z gęsi z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki mięsa opłukać, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, oddzielić od niego całą skórę i tłuszcz.
    Mięso i kości zalać 3 litrami wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować.
    Posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty.
    Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, razem z liściem lubczyku dodać do rondla.
    Cebulę obrać, pokroić w grubsze plastry, mocno zrumienić na suchej patelni i również dodać do rondla.
    Gotować na małym ogniu, tak żeby rosół tylko „mrugał”, co najmniej trzy godziny.
    Skórę i tłuszcz smażyć na wolnym ogniu do całkowitego wytopienia, smalec zlać do słoiczka, wystudzić i wstawić do lodówki, wysmażone skwarki wyrzucić.
    Podać z cienkim makaronem lub innym, ulubionym dodatkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować