Rosół z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć i poćwiartować .
Włoszczyznę obrać i umyć. Do garnka z wodą włożyć porcje kurczaka i zagotować na wolnym ogniu, zebrać szumowiny z wierzchu. Wolno gotować 0,5 godziny , następnie dodać obrane warzywa , ziele, liście laurowe, zgnieciony ząbek czosnku i dalej wolno gotować aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec gotowania dodać cebulę przypaloną na ogniu lub gazie.
Mięso wyjąć z rosołu , przykryć.
Rosół przecedzić , doprawić solą i pieprzem.
2.W miedzy czasie przygotować makaron:
Mąkę wysypać na stolnicy i wbić jajka ,dosypać soli. Następnie ugniatać aż do jednolitej masy.
Jeśli będzie za suche i będzie się kruszyło dolać odrobinę wody.
Podzielić ciasto na 2 kawałki. Podsypać stolnicę mąką .Rozwałkować ciasto na grubość ok 1-2 mm.
Chwilę wysuszyć.
Ugotować w osolonej wodzie.
Porady
Makaron można zrobić maszynką do robienia makaronu
Komentarze