Rosół warzywny z pieczonymi skrzydełkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatna w smaku ,treściwa zupa idealnie nada się nie tylko na niedzielny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 700 g skrzydełek
    1,5 l bulionu drobiowo-warzywnego
    2 marchewki
    2 pietruszki
    seler
    por
    1 łyżeczka masła klarowanego
    1/3 łyżeczki słodkiej papryki
    liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    4 łyżki drobnego makaronu
    maggi
    sól ,pieprz

Rosół warzywny z pieczonymi skrzydełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka płuczemy ,osuszamy i oprószamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do rękawa do zapiekania i pieczemy 35 min w temperaturze 200°C ,następnie rozginamy worek i pieczemy jeszcze 10 min.
    W tym czasie warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach ,pora kroimy w krążki. Warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości masła ,zalewamy bulionem ,dodajemy paprykę ,liść laurowy ,ziele angielskie i gotujemy 20 min. Następnie skrzydełka przekładamy do zupy ,wraz z wytopionym tłuszczem ,dodajemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Zupę doprawiamy pieprzem i maggi.

Komentarze

Podobne przepisy