Rosół świąteczny

5 (149 ocen)

  • 10 min

Ten rosół robię tylko na bardzo uroczyste okazje.

  • 10 min

Składniki:

  • 0,30 kg wołowiny
    1 skrzydło z kaczki
    1 skrzydło z gęsi
    1mała szyja z indyka
    1/4 kury rosołowej
    ziarenka ziela ang,liść laurowy
    ząbek czosnku,
    1/2 przypieczona cebula,
    1 mały seler,
    1 średnia pietruszka,
    1 duża marchewka,
    1 mały mały por
    1 kapelusz prawdziwka lub podgrzybka
    1 żołądek z indyka lub kaczki
    2 kurze łapki
    1 serduszko z indyka
    2 wątróbki z kurczaka lub 1 z królika
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i podróbki włożyć do garnka,wlać ok.2,5litra wody, krótko zagotować i odszumować. Włożyć włoszczyznę, przypieczoną cebulę i czosnek.Posolić, włożyć przyprawy i grzybka.
  • 2. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięs (ok. 2 godz.) Mięso wyjąć.Rosół przecedzić. Podawać z zieloną pietruszką i drobnym (najlepiej domowym) makaronem

Porady

Im więcej rodzajów mięsa, tym rosół jest lepszy.Bardzo podnosi smak dodatek kawałka mięsa króliczego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować