Rosół najlepszy drobiowo – wołowy

5 (190 ocen)

  • 3 godz.

Rosół to wspomnienie babcinej kuchni, niedzielnych rodzinnych obiadów, ciepło rodzinnego domu. Rosół przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, bo jest to jedna z ulubionych zup polskich dzieci.

  • 3 godz.

Składniki:



  • pół wiejskiej kury
    500 g szpondra wołowego
    3 marchewki
    2 pietruszki
    pół selera korzeniowego
    1 por (biała i zielona część)
    1 cebula z łupiną
    2 listki laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    6 ziarenek pieprzu
    sól
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół najlepszy drobiowo – wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso włożyć do 6-litrowego garnka. Zalać wodą, zostawiając 5 -7 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi garnka. Zagotować. Zmniejszyć moc palnika na minimalną i gotować mięso przez dwie godziny pod przykryciem. Rosół nie powinien mocno się gotować, gdyż zmętnieje. Zaglądać co jakiś czas i usuwać łyżką brązowe szumowiny. Po dwóch godzinach dołożyć umytą cebulę w łupinie (da piękny kolor), umyte obrane marchewki i pietruszki, obrany seler i por. Warzywa pokroić na kilka części. Dodać też przyprawy. Posolić zupę. W zależności od upodobań – ja daję na taką ilość zupy 1 płaską łyżkę soli i ewentualnie później dosalam. Zwiększyć moc palnika, aby zupa się zagotowała i ponownie zmniejszyć. Gotować 1 godzinę.
    Gdy zupa wystygnie, należy ją przecedzić.
    Odstawić w chłodne miejsce. Gdy tłuszcz wyraźnie zbierze się na górze, zebrać go z powierzchni używając łyżki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować