Rosół drobiowy z marchewką

4.48 (200 ocen)

Gdy za oknem mróz, wszyscy kichają i smarczą najlepszym antidotum jest domowy rosołek.

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
    3 l wody
    3 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    kawałek pora
    mała cebula
    ząbek czosnku
    kawałek selera (1/2 małej główki)
    kawałek kapusty
    liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    pieprz czarny w ziarnach (według uznania)
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół drobiowy z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy zimną wodą i zagotowujemy.Usuwamy szumowiny i wrzucamy jarzyny (wcześniej obrane i umyte) oraz przyprawy. Ustawiamy na małym ogniu i gotujemy ok. 2 godzin. Rosół ma delikatnie pyrkać, ale nie zagotować się. Przed końcem czasu należy spróbować i ewentualnie doprawić. Marchewkę wyciągamy, kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do rosołu.Podajemy z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować