Rosół drobiowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, esencjonalny, aromatyczny i rozgrzewający rosołek...

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 porcje rosołowe drobiowe
    - 2 ćwiartki z kurczaka
    - szyja i skrzydło z indyka
    - por
    - seler
    - 4 marchewki
    - pietruszka nać i korzeń
    - opalona cebula
    - 2-3 liście laurowe i ziele angielskie
    - sól i pieprz

Rosół drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myje i wrzucam do zimnej wody i gotuję. Jak zbierze się szum, dokładnie go zbieram, skręcam palnik na najmniejszy ogień i dorzucam warzywa, liść i ziele angielskie, pieprz i jeśli na mięsie było mało tłuszczyku to dodaję mały kawałek (często jest przy ćwiartce z kurczaka). Rosół dosłownie pyrka przez 3-4 godzinki. Po jakiś 2 godzinach daję trochę soli. Pod koniec daję jeszcze sól i pieprz jak jest taka potrzeba. Rosół jest klarowny, żółciutki i pyszny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy