Rosół drobiowo wołowy z domowym makaronem

  • wyświetlono: 445 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pełen smaków i aromatów rosół z domowym makaronem. Idealny i nie zastąpiony podczas niedzielnych obiadów i świąt. Uczta dla podniebienia.

martyna

Składniki

Rosół:
1 porcja rosołowa z kurczaka
1 skrzydło indycze
300g.szpondru wołowego
5 marchewek
2 pietruszki
1/2 bulwy selera
1 biała część pora+ parę liści
1 cebula
4 ząbki czosnku
5 suszonych grzybów leśnych
2 liście kapusty włoskiej
1/2 pęczka natki pietruszki
2-3 łyżki suszonego lubczyku lub parę gałązek świeżego
3-4 liście laurowe
parę ziarenek ziela angielskiego
sól , pieprz wg.smaku
posiekana natka pietruszki
Makaron:
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka ( najlepiej wiejskie od gospodarza)
3-4 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej i sól do gotowania makaronu

Sposób przygotowania przepisu:

Rosół drobiowo wołowy z domowym makaronem

  • rosół1. Rosół:Mięso dokładnie umyć , przełożyć do garnka zagotować.
    Marchew, pietruszkę oraz selera obrać , wymyć dokładnie wraz z porem.
    Cebulę oraz czosnek w łupinkach opalić nad ogniem.
    Liście kapusty oraz natkę pietruszki także dokładnie umyć.
    Grzyby sparzyć.
    Z gotującego się mięsa zebrać szumowinę, włożyć warzywa zioła , liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 1,5-2 h. na wolniutki ogniu by rosół tylko pyrkał.
    W między czasie rosół doprawić solą i pieprzem wg. smaku.
  • ciasto na makaron2. Makaron:Na stolnicę wysypać mąkę , na środku zrobić wgłębienie , wbić jajka , wlać wodę oraz dodać sól.
    Wyrabiać ciasto rękoma aż stanie się gładkie i jednolite (ew. dodać mąki lub podlać wodą)
    Odstawić ciasto na 20 min. aby odpoczęło.
  • krojenie makaronu3. Stolnice oprószyć mąką.
    Ciasto podzielić na 2 części , rozwałkować cieniutkie placki , posypać je odrobiną mąki którą rozsmarować po wierzchu ciasta.
    Zwijać w rulon jak naleśnik.
    Rulon kroić w cieniutkie paseczki , które potrząsać rękoma by powstał makaron.
  • domowy makaron4. W garnku zagotować wodę z solą i olejem.
    Gotować makaron ok 5min. od czasu wypłynięcia na wierzch.( makaron przed odcedzeniem należy spróbować ponieważ czas jego gotowania jest zależny także od grubości )odcedzić , zahartować zimną woda.
  • 5. Makaron rozdzielić na porcję , zalać gorącym , przecedzonym rosołem.
    Podawać z marchewką i posiekaną natką pietruszki wg. smaku

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczyladomowy makaronświąteczny obiadniedzielny rosółdomowy makaron do rosołuRosół drobiowo wołowy z domowym makaronemdomowy makaron do zupyrosół z makaronemdomowy rosół z domowym makaronemrosół drobiowo-wołowy z makaronemświąteczny rosółoryginalny rosół z domowym makaronem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy rosół.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rosół z domowym makaronem

Od czasu do czasu uwielbiam taki...

Rosół

Dodane przez: Ola1984

Esencjonalny rosół drobiowo-wołowy

Klasyk niedzielnego obiadu. Choć...

Wyśmienity rosół na pierwsze danie niedzielnego obiadu.

Dodane przez: oliwia0

DOMOWY ROSÓŁ WIEPRZOWO-DROBIOWY Z MAKARONEM

To przepis na rosół i domowy makaron...

Rosół z domowym makaronem krajanka

Dodane przez: JoannaG

Rosół z domowym makaronem krajanka

Bardzo lubię domowy makaron . Przeważnie...

rosół z lubczykiem

Dodane przez: wiola

Rosół z lubczykiem i domowym makaronem

Pyszny rosół doskonale rozgrzeje...

domowy rosół

Dodane przez: duszek

DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY

Zostałam szczęśliwą posiadaczką...