ROSÓŁ DOMOWY

4.99 (162 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

pyszniutki, w moim rodzinnym domu był gotowany często, a zwłaszcza wtedy gdy chorowały dzieci

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kurczak (na rosół musi być swieży, gdyż od mrożonego rosół zmętnieje),
    kawałek wołowiny
    żołądki drobiowe ok. 20 dag
    włoszczyzna, 2-3 marchewki, 1 duża pietruszka, kawałek selera i pora.
    przyprawa uniwersalna lub sól
    2 listki laurowe,
    5 ziaren ziela angielskiego,
    pieprz,
    1 łyżeczka cukru,
    1 duża cebula( dobrze jest opalić ją nad płomieniem gazu lub opiec na suchej patelni, lub wrzucić z łupiną.
    Koperek posiekany lub natka pietruszki czy lubczyk
Wystaw ocenę:

4.99 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, poporcjować, zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę.
    Zagotować na małym ogniu, zebrać szumowiny, jeszcze zmniejszyć ogień , dodać przyprawy, cebulę, cukier.
    Wolniutko gotować. im dłużej gotujemy rosół , tym bardziej będzie esencjonalny.
    Na koniec dodajemy koperek lub natkę pietruszki. oddzielnie ugotować makaron najlepiej swojski i podać z rosołem.

Porady

Dobrze jest w czasie gotowania rosołu nie przykrywać go przykrywką, bo to też wpływa na jakość rosołu. Jeżeli rosół ma trochę postać, to warto wyjąć z niego mięso, bo inaczej rosół straci swój smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować