Rosół Aleksandra

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Rosół to królowa polskich zup. Przepisów na tradycyjny domowy rosół jest wiele. Poniżej propozycja innego podania rosołu.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 l wody
    50 dag kury (różne części)
    1 marchew
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    Kawałek kapusty włoskiej
    ½ szklanki groszku konserwowego
    1 jajko
    Masło
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Omlet Jajko

Rosół aleksandra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurę umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać oczyszczone i opłukane warzywa oprócz kapusty. Gdy warzywa będą miękkie, rosół przecedzić, mięso poprzekrawać na kawałki. Kapustę opłukać, pokroić w kostkę, sparzyć, włożyć do rosołu, zagotować. Do zupy dodać groszek i mięso, znów zagotować, doprawić do smaku. Jajko wbić do miseczki, roztrzepać trzepaczką, wlać na patelnię z rozgrzanym masłem, usmażyć placuszka nie mieszając. Omlet pokroić w paseczki, ułożyć na talerzykach, zalać gorącą zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Jajka Kapusta Marchewka Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować