rosół

  • wyświetlono: 120 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

szybki obiadek

natalia
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

porcje rosołowe

3 marchewki
2 pietruszki
1 por
1/2 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
Kilka ziaren pieprzu
Sól i pieprz
Natka zielonej pietruszki
makaron

Sposób przygotowania przepisu:

rosół

  • 1. porcje rosołowe dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Szumowiny zebrać łyżką.
    Marchewki, pietruszki, pora, selera i czosnek obrać. Pokroić na mniejsze części i dodać do gotujących się udek.
    Cebulę można dodać na tym samy etapie gotowania, ew. jeśli posiadacie palnik gazowy – można ją opalić i wówczas dodać go gotującej się zupy.
    Dodać kilka gałązek zielonej pietruszki.
    Rosół gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1,5 – 2 godzin. W międzyczasie ugotować makaron i posiekać natkę pietruszki.
    Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowy rosół przecedzić. Marchewkę i pietruszkę drobno pokroić, mięso obrać i dodać do zupy.
    Rosół z udek podawać gorący z makaronem i natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupa

Komentarze

Podobne przepisy

Makaron smażony na maśle

Dodane przez: Gregorhspeed

Makaron smażony na maśle

Z czym kojarzy Wam się niedziela?...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE