Rosół

  • wyświetlono: 357 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Rosół – dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa.

Logo czarne 800 i 150

Składniki

1 korpus z kurczaka
2 udka kurczaka
2 skrzydełka kurczaka
300 g wołowiny ( szponder lub pręga)
1 skrzydło indycze
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mały korzeń selera
2 łodygi lubczyku
1/4 kapusty włoskiej
1/2 pora
1 cebula
1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnkach
sól
Dodatkowo:
makaron nitki
świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Rosół

  • 1. Przygotowanie:
    Mięso układamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować zmniejszamy gaz na średni i gotujemy około 5 minut. Podczas tego wstępnego gotowania na wierzchu pojawią się szumowiny, które dokładnie zbieramy przy pomocy sitka. Po usunięciu szumowin zmniejszamy gaz na najmniejszy i gotujemy. Rosół nie powinien gotować się zbyt szybko, powinien tylko ''pyrkać''.Po 30 minutach gotowania dodajemy obrane warzywa i przyprawy: marchew, pietruszkę, selera, por, kapustę, lubczyk,pieprz w ziarenkach i sól do smaku. Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy nad ogniem do momentu, aż cebula wyraźnie się zrumieni, a nawet będzie czarna. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do gotującego się rosołu. Jeśli w domu posiadacie kuchenkę z płytą na której nie można opalić cebulki, warto przygotować ją w inny, bardzo prostu sposób. Teraz pozostaje nam tylko powolne gotowanie, które powinno trwać od 3 do 6 godzin. Rosół podajemy z makaronem typu nitki, z dodatkiem marchewki i świeżo posiekanej natki pietruszki.

Porady

- najlepszy rosół to rosół gotowany na mięsie mieszanym
- do rosołu nie dodajemy mielonego pieprzu, gdyż ma być on klarowny. Pieprz mielony podajemy na stół, aby bezpośrednio doprawić rosół na talerzu
- pozostały rosół jest świetną bazą do innych zup
- zbyt duża ilość marchewki w rosole sprawi, że będzie on słodszy
- nie wolno dopuścić do tego, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie.Nie będzie wtedy czysty i klarowny.
- mięso z rosołu można również wykorzystać do farszu na pierogi czy paszteciki

Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy magii, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy rosół

Dodane przez: kasik1p3

Domowy rosół

Nie wyobrażam sobie niedzieli bez...

rosół

Dodane przez: ladygoga

Rosół drobiowy

Rosół z kurczaka, aromatyczny,...

image-1gany5v

Dodane przez: Anitak0610

Rosół

Rosołek dla dziecka która nie...

włoski rosół

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Włoski rosół

Chciałabym przedstawić kilka żelaznych...

Dodane przez: Karioka

Aromatyczny rosół na skrzydełkach

Rosół odżywczy i rozgrzewający.Doskonały...

rosół

Dodane przez: luna19

Mój rosół

Na rosół jest tyle sposobów ile...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE