Rondel burgundzki

5 (200 ocen)

  • 60 min

Trochę jakby zapiekanka, trochę danie jednogarnkowe... W każdym razie pyszna potrawa podana "do góry nogami" ;)

  • 60 min

Składniki:

  • ok 500 g ziemniaków
    50 g boczku (najlepiej wędzonego)
    1,5 laski kiełbasy aleksandryjskiej
    50 g żółtego sera
    3-4 łyżki śmietany
    sól
    pieprz
    papryka w proszku ( ostra lub słodka)
    2 łyżki oleju lub oliwy
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rondel burgundzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, najlepiej nie za duże, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut od momentu wrzenia.
  • 2. Boczek i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Garnek o pojemności 2 l dokładnie natłuszczamy olejem. Na dnie układamy jedną warstwę ziemniaków, posypujemy pieprzem i papryką. Potem kładziemy cienkie plasterki boczku, starty ser, kiełbasę i resztę ziemniaków. Również doprawiamy pieprzem i papryką. Wierzch polewamy śmietaną.
  • 4. Przykrywamy garnek pokrywka i dusimy około 1 godziny, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować