Posypane cukrem pudrem i płatkami dzikiej róży, a w środku odrobina płatków chabra i nagietka.
Kobiece i romantyczne racuszki o delikatnym kwiatowym aromacie, niby banalne danie, ale podbija każde serduszko ♥ ♥ ♥
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej typ 450
2 jajka
3/4 szklanki mleka
kieliszek rumu
1 cukier z prawdziwą wanilią 20 g
1 łyżka roztopionego masła
2 łyżeczki suszonych płatków : chabra i nagietka
około 25 g świeżych drożdży
do posypania:
cukier puder
świeże płatki dzikiej róży
olej do smażenia
ręczniki kuchenne do odsączania z nadmiaru tłuszczu usmażonych placków
Romantyczne racuchy♥ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Garść pąków dzikiej róży opłukałam i osuszyłam na ręczniku kuchennym - razem z zielonymi końcówkami
2.Na dno miski wsypałam mąkę w której zagłębieniu wlałam roztopione masło, cukier, rozkruszone drożdże, rum i trochę mleka - zamieszałam i obsypałam mąką z boków.
Po około 5 minutach gdy mąka była poruszona przez zaczyn dodałam jajka i resztę mleka. Masę odstawiłam do wyrośnięcia.
Przed smażeniem dosypałam płatki kwiatów - całość wymieszałam
3.Na rozgrzanym oleju smażę na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu przekładam na ręczniki kuchenne do odsączenia nadmiaru tłuszczu
4.Gorące racuchy obsypuję cukrem pudrem i płatkami róży . Czynność powtarzam do wykończenia masy.
5.Ja podaję gorące racuchy , na talerzu obsypuję dodatkową ilością płatków, na zimno mają smak zbliżony do paczków
Komentarze