Romantyczne canelloni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przez żołądek do serca... moja własna walentynkowa inspiracja :)

  • 60 min

Składniki:

  • Farsz:
    - 0,5kg mięsa mielonego
    - 1 łyżeczka przyprawy "marynata do mięs - pikantna"
    - 1 cebula
    - 1 papryka czerwona
    - 1 ogórek kiszony
    - 6 dużych pieczarek
    - 3 ząbki czosnku
    - szczypta bazylii i oregano
    - 1 szklanka wody
    - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 1 łyżka mąki i 4 łyżki wody (do zagęszczenia farszu)
    - olej

    Sos:
    - 2 opakowania "Pomysłu na... zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym"
    - 400ml śmietany 12%
    - 200ml zimnej wody

    Canelloni:
    - 1 opakowanie makaronu canelloni

    Dodatkowo:
    - 300g sera żółtego w kawałku
    - ketchup do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Romantyczne canelloni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Romantyczne canelloni 1. Robimy farsz: Mięso mielone podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, przyprawiamy marynatą. Cebulę, paprykę, ogórek oraz czosnek kroimi w drobniutką kosteczkę, pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach. Składniki dodajemy do podsmażonego mięsa mielonego, dokładnie je łącząc. Wsypujemy bazylię i oregano. Wszystko od czasu do czasu mieszamy, tak aby nic nie przywarło nam do dna patelni. Po kilku minutach podsmażania składników, zalewamy je wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec rozrabiamy mąkę z wodą i zalewamy nią farsz, mieszamy do momentu zgęstnienia (farsz musi być bardzo gęsty, tak aby nie wypłynął nam z makaronu). Przygotowany już farsz odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Przygotowywujemy sos: "Pomysł na..." przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do momentu przygotowania canelloni.
  • Romantyczne canelloni 3. Przygotowywujemy canelloni: Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ostudzony farsz delikatnie wkładamy łyżeczką w makaron canelloni. Gotowe rurki z farszem układamy dość ciasno w naczyniu żaroodpornym (ściany rurek muszą się stykać ze sobą). Przygotowane canelloni zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Naczynie wkładamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika i zapiekamy danie około 30-40 minut.
  • Romantyczne canelloni 4. Gdy nasze danie będzie już przygotowane, wykładamy je na talerze, ozdabiamy ketchupem. Życzę smacznego!!!

Porady

- zamiast "Pomysłu na..." można użyć sos beszamelowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować