Romantyczne canelloni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy farsz: Mięso mielone podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, przyprawiamy marynatą. Cebulę, paprykę, ogórek oraz czosnek kroimi w drobniutką kosteczkę, pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach. Składniki dodajemy do podsmażonego mięsa mielonego, dokładnie je łącząc. Wsypujemy bazylię i oregano. Wszystko od czasu do czasu mieszamy, tak aby nic nie przywarło nam do dna patelni. Po kilku minutach podsmażania składników, zalewamy je wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec rozrabiamy mąkę z wodą i zalewamy nią farsz, mieszamy do momentu zgęstnienia (farsz musi być bardzo gęsty, tak aby nie wypłynął nam z makaronu). Przygotowany już farsz odstawiamy do ostygnięcia.
2.Przygotowywujemy sos: "Pomysł na..." przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do momentu przygotowania canelloni.
3.Przygotowywujemy canelloni: Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ostudzony farsz delikatnie wkładamy łyżeczką w makaron canelloni. Gotowe rurki z farszem układamy dość ciasno w naczyniu żaroodpornym (ściany rurek muszą się stykać ze sobą). Przygotowane canelloni zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Naczynie wkładamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika i zapiekamy danie około 30-40 minut.
4.Gdy nasze danie będzie już przygotowane, wykładamy je na talerze, ozdabiamy ketchupem. Życzę smacznego!!!
Porady
- zamiast "Pomysłu na..." można użyć sos beszamelowy
Komentarze