Romantyczna kolacja walentynkowa. Łopatka w cydrze

  • wyświetlono: 27 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Romantyczna kolacja walentynkowa to propozycja, którą możecie przygotować dzisiaj swojej drugiej połówce. Danie jest proste w przygotowaniu a smak duszonej łopatki w cydrze z cynamonem powala. Nie każdy z Was wyobraża sobie połączenie cynamonu, cydru i wieprzowiny? A co powiedziecie jak użyjemy jeszcze miód i cytrynę? Koniecznie musicie sprawdzić te danie a ja uważam, że można zaskoczyć nim w dniu zakochanych.

xxxx
  • 4 porcje
  • 2min
  • Łatwy

Składniki

– Łopatka wieprzowa 700 g
– Kasza pęczak 400 g
– Cydr ok. 1,2 l
– Miód 3 łyżki
– Laski cynamonu 4 szt
– Masło 100 g
– Olej 4 łyżki
– Liść laurowy 3-5 szt.
– Mąka pszenna ( do oprószenia mięsa )
– Pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Romantyczna kolacja walentynkowa. Łopatka w cydrze

  • 1. Danie może nie przygotowuje się najszybciej ale prosto, jednogarnkowo i nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Od siebie dodamy trochę gotowania z radością, odrobinę miłości a potrawę podamy z lampką ulubionego wina i idealna romantyczna kolacja gotowa.

    Zaczynamy od łopatki kroimy na duże kawałki ( takie, które można podać jako dodatek do kaszy ). Następnie mięso przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i oprószamy mąką. Rozgrzewamy olej w garnku a następnie wrzucamy mięso do podsmażenia. Łopatkę podsmażamy do momentu, w którym z każdej strony będzie miała złoty kolor. W między czasie odmierzamy 400 g kaszy i zalewamy ją wodą, odstawiamy do namoczenia. Gdy mięso mamy gotowe dodajemy cynamon, liście laurowe i cytrynę. Dodajemy miód chwilę podsmażając ale uważnie to róbcie aby miód się nie przypalił. Następnie zalewamy wszystko cydrem tak aby płyn zakrył nasze mięso, dodajemy masło pokrojone w kostkę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut.

    Gdy czas duszenia minie dodajemy odcedzoną kasze pęczak i dusimy jeszcze przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając ponieważ kasz pęczak pójdzie na dno i może Nam się to wszystko przypalić. Gdy pęczak nam się ugotuje danie mamy gotowe. Można od razu podawać na talerze. Smacznego !

Porady

https://milycooking.pl/romantyczna-kolacja-walentynkowa-lopatka-w-cydrze/

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łopatkakolacjawalentynkiRomantyczna kolacjacydrłopatka duszonałopatka duszona w cydrzekolacja walentykowa

Komentarze

Podobne przepisy

kalafior w cieście

Dodane przez: Anitka0804

Kalafior w cieście

Pierwszy raz postanowiłam zrobić...

ziemniaki

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ziemniaki pieczone w mundurkach

Przepyszne zapiekane ziemniaczki...

ZIEMNIAKI PIECZONE W MĄCE

Dodane przez: magdzia44448

ZIEMNIAKI PIECZONE W MĄCE

Dla tych, którym znudziły się ziemniaki...

karkówka w ajvarze

Dodane przez: gnomcio

Duszona karkówka w Ajvarze

Karkówka duszona w cebuli i ajvarze....

Brokuł w sosie mlecznym

Dodane przez: kuchenny świat

Brokuł w sosie mlecznym

Zapraszam na gotowanego brokuła...

Żółtka peklowane w soli

Dodane przez: Kasja1986

Żółtka peklowane w soli

Peklowane w soli żółtka to moje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE