Ciasto cappucino z galaretką

4.5 (140 ocen)

bardzo delikatne i lekkie ciasto, idealne do kawy. mąż mówi że nieźle wchodzi, czyli dużo można go zjeść bo nie jest zapychające. polecam

Składniki:

  • na blaszkę 35x40cm

    ciasto capucinowe:
    6 jaj
    1 szkl. maki tortowej
    1 szkl. capucino
    1/2 szkl. cukru
    1 budyń śmietankowy( opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli


    masa:
    1 margaryna
    1 szkl cukru pudru
    3 szkl mleka
    2 budynie śmietankowe
    1 galaretka agrestowa


    do tego potrzebne jeszcze:
    galaretka wiśniowa
    słoiczek wiśni( dżem, z żelowane wiśnie)
    1,5 szklanki capucino letniego do nasączania
    około 1/2 tabliczki mlecznej czekolady do starcia na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Ciasto

Ciasto cappucino z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową
  • ciasto capucino 2. ciasto capucino:
    białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie dodać cukier a potem po jednym żółtku. do tak pulchnej masy wsyp budyń a zaraz po nim capucino. na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    pieczemy 30 min w temp. 170-180 stopni
  • spód ciasta 3. wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół. na spód kładziemy ciasto, nasączamy połową letniej kawy, wykładamy słoiczek wiśni a na nie położymy połowę masy.
  • masa 4. masa:
    na 3 szklankach mleka gotujemy dwa budynie bez cukru. do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę agrestową i mieszamy aż się rozpuści w budyniu. całość studzimy.
    margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch a następnie po łyżce dodaję masy budyniowej z galaretką. połowę masy wykładamy na wiśnie.
  • tężejąca galaretka 5. na masę wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową i przykrywamy drugą częścią ciasta, które też nasączamy capucino
  • gotowe ciasto 6. na wierzch wykładamy resztę masy i dekorujemy otarta czekoladą czy jak kto lubi.
    żeby ciasto dobrze się kroiło wstawiamy je do lodówki na godzinkę lub dwie, wtedy już można śmiało kroić.

    smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować