do tego potrzebne jeszcze:
galaretka wiśniowa
słoiczek wiśni( dżem, z żelowane wiśnie)
1,5 szklanki capucino letniego do nasączania
około 1/2 tabliczki mlecznej czekolady do starcia na wierzch
Ciasto cappucino z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową
2.ciasto capucino:
białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie dodać cukier a potem po jednym żółtku. do tak pulchnej masy wsyp budyń a zaraz po nim capucino. na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
pieczemy 30 min w temp. 170-180 stopni
3.wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół. na spód kładziemy ciasto, nasączamy połową letniej kawy, wykładamy słoiczek wiśni a na nie położymy połowę masy.
4.masa:
na 3 szklankach mleka gotujemy dwa budynie bez cukru. do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę agrestową i mieszamy aż się rozpuści w budyniu. całość studzimy.
margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch a następnie po łyżce dodaję masy budyniowej z galaretką. połowę masy wykładamy na wiśnie.
5.na masę wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową i przykrywamy drugą częścią ciasta, które też nasączamy capucino
6.na wierzch wykładamy resztę masy i dekorujemy otarta czekoladą czy jak kto lubi.
żeby ciasto dobrze się kroiło wstawiamy je do lodówki na godzinkę lub dwie, wtedy już można śmiało kroić.
Komentarze