Rolowany ser

0 (0 ocen)

  • 60 min

Odkąd zobaczyłam zestaw produktów do konkursu kołatała mi się po głowie taka rolada serowa. Z uwagi na męża, który nie jada żadnego nabiału, z serem żółtym włącznie, miałam obawy przed jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi nie przeszkadza że będę ją jadła sama :)

  • 60 min

Składniki:

  • składniki podstawowe:
    250g mięsa mielonego z szynki
    4 liście kapusty pekińskiej
    40g suszonych pomidorów w oliwie

    składnik podstawowy dodatkowy:
    270g żółtego sera (najlepiej pikantnego)

    składniki robocze:
    jajko
    pól cebuli
    2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów)
    ząbek czosnku
    żółtko do posmarowania
    sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek

    do dekoracji:
    rzeżucha lub gałązki tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Rolowany ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolowany ser 1. Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak aby nie dostawała się do środka woda. Ser umieszczamy w garnku z woda i gotujemy na małej mocy prze około 30 minut aż ser będzie całkowicie płynny. Aby ser szybciej się rozpuścił możemy go przed włożeniem do rękawa pokroić. W czasie kiedy ser się rozpuszcza w osobnym garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w drobna kostkę cebule i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Gdy mięso zmieni kolor dokładamy odsączone i poszatkowane suszone pomidory oraz liści kapusty (bez zgrubiałej białej część). Podsmażamy aż płyny z kapusty i mięsa się zredukują.
  • rolowany ser 2. Gdy ser jest już płynny ostrożnie wyciągamy go z kąpieli wodnej. Rozcinamy rękaw i wykładamy ser na stolnice lub blat wysmarowany olejem (ser nie będzie się przyklejał) i rozwałkowujemy na prostokąt również naoliwionym wałkiem. Do mięsnego farszy dodajemy jajko i podgrzewamy aż jajko się zetnie i scali masę. Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem możemy zjeść samodzielnie jako przystawkę lub na ciepłym toście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować