Rolowany boczek nadziewany mielonym mięsem z indyka

0 (0 ocen)

Domowa wędlina.

Składniki:

  • około 2,5 kg boczku wieprzowego w jednym kawałki od żeberek bez kości ze skórą
    około 800 g mielonego mięsa z indyka
    sól
    pieprz
    majeranek
    4 ząbki czosnku
    100 ml białego wytrawnego wina
    kilka ziaren ziela angielskiego
    liść laurowy

Rolowany boczek nadziewany mielonym mięsem z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórę boczku nacinamy w kratkę ostrym nożem. Mięso z obu stron nacieramy solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem i majerankiem.
  • 2. Mięso z indyka przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Na boczek nakładamy farsz z indyka.
  • 4. Boczek zwijamy w roladę. Wiążemy dratwą.
  • 5. Boczek przekładamy do brytfanny. Dodajemy liść i ziela. Mięso podlewamy winem. Pieczemy w 200 stopniach pod przykryciem około 2 godzin.
  • 6. Tak przygotowany boczek wspaniale smakuje podany na gorąco jak i na zimno w formie wędliny.

Komentarze

Podobne przepisy