Rolowany boczek z kurczakiem i kabanosem

5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Taki boczek nie tylko ładnie się prezentuje na stole jest smakowity i uniwersalny,można go podać jako danie główna na ciepło jak i na zimno w formie przystawki do sałatek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku
    700 g filetu z kurczaka
    4 liście kapusty pekińskiej
    4 kabanosy
    1 marchew pokrojona w paski i ugotowana
    musztarda
    4 ząbki czosnku(przeciśnięte przez praskę)
    oliwa
    sól
    pieprz
    słodka i ostra papryka
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Przystawki

Rolowany boczek z kurczakiem i kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek nacinamy wzdłuż,nie przecinając do końca,rozkładamy i rozbijamy nadając mu kształt prostokąta.
    Nacieramy czosnkiem,opruszamy solą,pieprzem i paprykami,smarujemy musztardą(według uznania).
    Filet z kurczaka rozbijamy opruszamy solą i pieprzem,nakładamy na boczek smarujemy musztardą.
    Na całej długości rozkładamy kapustę pekińską,marchew i kiełbaski skrapiamy oliwą.
    Zwijamy roladę,obwiązujemy nitką bawełnianą na całej długości zawijamy w folię aluminiową.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 90 minut.
    10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię,aby rolada się zarumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować