REKLAMA

Rolowany boczek faszerowany grzybami leśnymi

wyświetlono: 224 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Sezonowa wersja boczku. Idealny na gorąco jako danie obiadowe, po ostudzeniu elegancka wędlina.

opublikowany: 03.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 30 min
  • Średni

Składniki:

  • 2 kg świeżego boczku bez skóry i kości
    500 g mieszanych świeżych grzybów leśnych
    1 cebula cukrówka
    sól morska
    pieprz czarny
    czosnek staropolski
    tymianek
Ocena:

(średnia 5 z 5 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • boczek 1. Na suchą patelnię wykładam oczyszczone, pokrojone grzyby i plastry cebuli. Duszę do odparowania grzybów i doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Studzę.
  • boczek 2. Umyty, osuszony boczek nacinam nożem od strony mięsa. Boczek z obu stron dokładnie nacieram solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim.
  • boczek 3. Na boczku układam ostudzone grzyby. Grzyby wciskam w zrobione nacięcia.
  • boczek 4. Boczek zwijam i ciasno obwiązuję nicią kuchenną.
  • boczek 5. Boczek przekładam do gęsiarki, dodaję grzyby które wypadły podczas obwiązywania boczku. Przykrywam gęsiarkę. Wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 200°C, gdy piekarnik się nagrzeje zmniejszam temperaturę i piekę około 1,5 godziny. Na ostatnie 10 -15 minut boczek odkrywam zwiększam temperaturę do 200°C i piekę do zrumienienia.

    Boczek można podawać na gorąco od razu po upieczeniu lub po zastygnięciu w formie wędliny.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anka1988 anka1988

Rolowany boczek

Idealny na kanapki, nie ma to jak swojskie wyroby.

kategoria: Przystawki Wędliny opublikowany: 23.12.2013 | wyświetlono: 1089 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE