Sezonowa wersja boczku. Idealny na gorąco jako danie obiadowe, po ostudzeniu elegancka wędlina.
30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
2 kg świeżego boczku bez skóry i kości
500 g mieszanych świeżych grzybów leśnych
1 cebula cukrówka
sól morska
pieprz czarny
czosnek staropolski
tymianek
Rolowany boczek faszerowany grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na suchą patelnię wykładam oczyszczone, pokrojone grzyby i plastry cebuli. Duszę do odparowania grzybów i doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Studzę.
2.Umyty, osuszony boczek nacinam nożem od strony mięsa. Boczek z obu stron dokładnie nacieram solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim.
3.Na boczku układam ostudzone grzyby. Grzyby wciskam w zrobione nacięcia.
4.Boczek zwijam i ciasno obwiązuję nicią kuchenną.
5.Boczek przekładam do gęsiarki, dodaję grzyby które wypadły podczas obwiązywania boczku. Przykrywam gęsiarkę. Wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 200°C, gdy piekarnik się nagrzeje zmniejszam temperaturę i piekę około 1,5 godziny. Na ostatnie 10 -15 minut boczek odkrywam zwiększam temperaturę do 200°C i piekę do zrumienienia.
Boczek można podawać na gorąco od razu po upieczeniu lub po zastygnięciu w formie wędliny.
Komentarze