Rolowany boczek

0 (0 ocen)

Rolowany boczek gości u mnie podczas świąt , ale także podczas rodzinnych imprez . świetnie nadaję się na kanapek .

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg surowego boczku bez skóry

    marynata:

    4 przetarte ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta pieprzu
    1/2 łyżeczki słodkiej papryka
    1/2 łyżki majeranku
    nici wędliniarskie (do związania boczku)

Rolowany boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Kolejna czynnością jest przygotowanie marynaty. W tym celu mieszamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie nacieramy nią boczek i ,odkładamy nasz boczek na około dwa dni do lodówki.
    Mięso po wyjęciu z marynaty osuszamy papierowym ręcznikiem i zwijamy w ciasny rulon, wiążemy bawełnianym sznurkiem.

    Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170-180C i pieczemy (około półtorej godziny)

Komentarze

Podobne przepisy