Rolowane bułeczki z sosem serowo – pieczarkowym

  • wyświetlono: 120 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ta pyszna kombinacja powstała na kolacje, powiem Wam, że bułeczki wyszły obłędne, puchate i delikatne jednocześnie. Maczane w sosie serowo – pieczarkowym to już w ogóle petarda. Buły są bardzo syte za sprawą sosu i mieszanki serów, dodatkowo wzbogaconych zieleninką, którą kocham pod każdą postacią. Polecam serdecznie, bo przepis jest wart uwagi.

Zdjęcie do publikacji.
  • 1 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Tortownica 24 cm

300 g mąki pszennej luksusowej typ 550
180 ml ciepłej wody
8 g cukru
5 g soli
7 g drożdży instant
20 g roztopionego letniego masła

Sos serowo – pieczarkowy:

1 cebula
150 g grzybów u mnie pieczarki
250 g różnych serów u mnie ser żółty, serek topiony i mozzarella
spora garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego koperku
garść posiekanego drobnego szczypiorku
70 g gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
sól do smaku

Dodatkowo:

żółtko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Sposób przygotowania przepisu:

Rolowane bułeczki z sosem serowo – pieczarkowym

  • Rolowane bułeczki.1. Przepis podaje na tortownicę 24 cm, ja przygotowałam dla swoich chłopaków z podwójnej porcji.
    Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać. W mące zrobić kopczyk, wlać ciepłą wodę, ale nie gorącą, wsypać drożdże, podsypać delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne, ma odchodzić od ręki, misy miksera. Pod koniec wyrabiania wlać letnie, roztopione masło, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
    Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, dodać serek topiony, śmietanę, zioła i przyprawy do smaku.
  • Rolowane bułeczki.2. Całość dokładnie wymieszać na małym ogniu, zdjąć z palnika, dodać pozostały ser starty na grubych oczkach tarki, oraz posiekaną zieleninę.
  • Rolowane bułeczki.3. Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania, następnie wyłożyć na delikatnie podsypany mąką blat i krótko wyrobić. Podzielić na 10 – 12 równych kawałków. Każdy z kawałków rozwałkować na podłużny owal, zrolować z jednego końca do drugiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, jak najbliżej brzegu. Odstawić na 30 min. do napuszenia.
    Gdy bułeczki podrosną, wrzucić do środka nadzienie i uklepać łyżką, może się wydawać za dużo tego nadzienia, ale to nic tak ma być, pod wpływem temp. buły urosną jeszcze bardziej i będzie idealnie. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować roztrzepanym żółtkiem.
    Piec w temp. 180 C 20 – 25 min.

Porady

Do sosu można dodać ulubione sery.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiserciasto drożdżowekolacjabułkitania kuchniaZ różnych stron światapieczywozieleninabułki jak puch

Komentarze

Podobne przepisy

Serowe bułeczki ze szparagami

Dodane przez: Mienta

Serowe bułeczki ze szparagami

Serowe bułeczki ze szparagami idealnie...

Bułeczki serowe

Dodane przez: czekoladka

Bułeczki serowe

Cała moja rodzinka uwielbia te...

Bułki

Dodane przez: monikaT83

Pieprzowo-pieczarkowe bułeczki

Do bułeczek masełko, herbatka z...

Bułeczki serowo-cebulowe ze słonecznikiem

Dodane przez: Mat96UK

Bułeczki serowo-cebulowe ze słonecznikem

Pulchne , smaczne bułeczki , przez...

Bułeczki drożdżowe z parówką

Dodane przez: alaaa

Bułeczki drożdżowe z parówką

Bułeczki polecam na kolację.Ciasto...

image-130k22l

Dodane przez: xamelka1

Bułeczki serowo-ziołowe

Takie bułeczki kupowałam często...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE