Rolowane bułeczki z sosem serowo – pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ta pyszna kombinacja powstała na kolacje, powiem Wam, że bułeczki wyszły obłędne, puchate i delikatne jednocześnie. Maczane w sosie serowo – pieczarkowym to już w ogóle petarda. Buły są bardzo syte za sprawą sosu i mieszanki serów, dodatkowo wzbogaconych zieleninką, którą kocham pod każdą postacią. Polecam serdecznie, bo przepis jest wart uwagi.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24 cm

    300 g mąki pszennej luksusowej typ 550
    180 ml ciepłej wody
    8 g cukru
    5 g soli
    7 g drożdży instant
    20 g roztopionego letniego masła

    Sos serowo – pieczarkowy:

    1 cebula
    150 g grzybów u mnie pieczarki
    250 g różnych serów u mnie ser żółty, serek topiony i mozzarella
    spora garść posiekanej natki pietruszki
    garść posiekanego koperku
    garść posiekanego drobnego szczypiorku
    70 g gęstej kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka suszonego czosnku
    1 łyżeczka oregano
    1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    sól do smaku

    Dodatkowo:

    żółtko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasto drożdżowe

Rolowane bułeczki z sosem serowo – pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolowane bułeczki. 1. Przepis podaje na tortownicę 24 cm, ja przygotowałam dla swoich chłopaków z podwójnej porcji.
    Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać. W mące zrobić kopczyk, wlać ciepłą wodę, ale nie gorącą, wsypać drożdże, podsypać delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne, ma odchodzić od ręki, misy miksera. Pod koniec wyrabiania wlać letnie, roztopione masło, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
    Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, dodać serek topiony, śmietanę, zioła i przyprawy do smaku.
  • Rolowane bułeczki. 2. Całość dokładnie wymieszać na małym ogniu, zdjąć z palnika, dodać pozostały ser starty na grubych oczkach tarki, oraz posiekaną zieleninę.
  • Rolowane bułeczki. 3. Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania, następnie wyłożyć na delikatnie podsypany mąką blat i krótko wyrobić. Podzielić na 10 – 12 równych kawałków. Każdy z kawałków rozwałkować na podłużny owal, zrolować z jednego końca do drugiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, jak najbliżej brzegu. Odstawić na 30 min. do napuszenia.
    Gdy bułeczki podrosną, wrzucić do środka nadzienie i uklepać łyżką, może się wydawać za dużo tego nadzienia, ale to nic tak ma być, pod wpływem temp. buły urosną jeszcze bardziej i będzie idealnie. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować roztrzepanym żółtkiem.
    Piec w temp. 180 C 20 – 25 min.

Porady

Do sosu można dodać ulubione sery.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pieczarki Sery Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować