Pyszne rolmopsy z musztardą francuską, wiele lat temu podejrzałam ten przepis u Grumko i od tamtej pory często je przygotowuję:) Idealna przystawka na wszelkie imprezki, karnawał, Sylwester, Wigilia.
1 godz. 10 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
5 płatów śledziowych wymoczonych w zimnej wodzie i osuszonych
1-2 plastry sera żółtego pokrojonego w paski
5 pasków marynowanej papryki
5 pasków korniszona
Do dekoracji:
Cebulki perłowe marynowane - 6 sztuk
oliwki zielone 4 szt
Wykałaczki 5 sztuk
Składniki sosu:
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
Rolmopsy śledziowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozłożyć na talerzu skórką do dołu. Składniki sosu połączyć i posmarować nim filety śledziowe.
Schłodzić kilka minut w lodówce.
Następnie na stronie posmarowanej sosem ułożyć paski sera, korniszona i papryki, zwijać w ruloniki, spinać wykałaczką a wystające końcówki wykałaczek udekorować cebulką perłową i oliwką.
Komentarze