Rolmopsy gotowane eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty śledziowe umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i wyciąć grzbiety. Powstanie osiem pojedynczych płatów.
2.Ogórki przekroić wzdłuż na pól i każdą połówkę jeszcze raz w poprzek,powstanie ósemki. Cebule przekroić na ćwiartki.
3.Każdy płat oprószyć solą,pieprzem i posmarować musztardą. Na każdym płacie położyć (na szerszym końcu) po ósemce ogórka i ćwiartce cebuli. Śledzie zwinąć i każdy spiąć dwoma wykałaczkami.
4. Rolmopsy włożyć do rondla. W garnku wymieszać wodę,ocet,olej,doprawić solą,pieprzem,cukrem i zalać rolmopsy. Do rondla dodać liść laurowy i ziele angielskie. Rolmopsy zagotować i gotować na małym ogniu około 8 minut.
5. Rondel zdjąć z ognia i odstawić rolmopsy do ostygnięcia. Zimne rolmopsy włożyć do lodówki na 24 godziny,żeby smaki się przegryzły. Smacznego!
Komentarze