Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska

  • wyświetlono: 481 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jajeczny omlet, bardzo cienko wylewany na patelnię, smażony z jednej strony, smarowany pastą z mięsa kurczaka, selera naciowego i imbiru to przysmaki kuchni japońskiej. Do mojej wersji podaję tajski sos chilli słodko-pikantny z trawą cytrynową.

Iwona75
  • 50min

Składniki

200 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
3-4 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 łyżka cukru
3 liście kapusty pekińskiej
olej rzepakowy

Koszyk bambusowy parowy

Sposób przygotowania przepisu:

Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska

  • 1. Mięso z udek pokroić w mniejsze kawałki. Imbir obrać, drobno pokroić. Seler umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Mięso i imbir wymieszać z 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką oleju sezamowego i mąką ziemniaczaną. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie zmielić mięso na gładką masę. Seler też zmielić, ale tak, by był widoczne małe kawałki. Wymieszać razem, trzymać w chłodzie.
  • Japoński omlet jajeczny2. Jajka wymieszać z cukrem i 1 łyżką sosu sojowego, mieszać tylko tyle aby jajka się nie spieniły. Na dużej patelni wlać trochę oleju rzepakowego, rozgrzać, ogień zmniejszyć, wylać cienką warstwę jajek, rozlać po całej patelni. Smażyć, aż się od spodu jajka zetną.
  • Omlet jajeczny3. Odkładać na talerz tak, by smażona strona była na zewnątrz. Omlet posmarować od razu olejem sezamowym. Usmażyć tak pozostałe omlety (u mnie 4 sztuki).
  • Omlet z pastą mięsną4. Na każdym omlecie posmarować masę z mięsa. Zrolować dosyć ciasno.
  • Koszyk do gotowania na parze5. W garnku na wysokość ok. 2 cm wlać wodę i zagotować. Koszyk wyłożyć liśćmi kapusty.
  • Rolki tamago w koszu6. Rolki pokroić w poprzek na grubość 1 -1,5 cm. Układać w koszu bambusowym.
  • Parowar bambusowy7. Koszyki postawić na garnek z gotującą się wodą, przykryć pokrywą i parować ok. 15 minut.
  • 8. Na suchej patelni upraż sezam, przesyp do miseczki.
  • 9. Rolki podawaj w koszyku, posyp sezamem, można też do nich podać sos tajski słodko - pikantny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dania_dla_urodyKurczaksezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataJajkaimbirsos sojowysezamomletkuchnia azjatyckakuchnia Japońskachilliolej sezamowytamagopasta z mięsa

Komentarze

Podobne przepisy

kanapka best chicken pasta

Dodane przez: Neblina36

Listek ciasta francuskiego z pastą z kurczaka

Bardzo smaczna przekąska z ciasta...

image-0tuec5s

Dodane przez: Mariola123

ROLADA SZPINAKOWĄ Z PASTĄ JAJECZNĄ I...

Uwielbiam tą roladę za jej pyszny...

SURÓWKA Z SELERA I JABŁKA

Dodane przez: marze

SURÓWKA Z SELERA I JABŁKA Z RODZYNKAMI

PROSTA I SMACZNA SURÓWKA Z SELERA...

Wrapy z pastą jajeczną

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Wrapy z pastą jajeczną

Pyszna śniadaniowa pasta jajeczna...

Jajka z pastą sardynkową

Dodane przez: justi2401

Jajka z pastą sardynkową

Jajka w pysznej odsłonie z pewnością...

Rolka z boczku z podgrzybkami

Dodane przez: ewaeu

Rolka z boczku z jajecznicą z podgrzybkami

Pyszny boczek pachnący grzybami.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE