Roladki z kurczaka z leśnymi grzybami i pleśniowym serem w orzechach laskowych

0 (0 ocen)

Wszystko co kojarzy mi się z lasem zamknęłam w smaku roladek. Szpinakowe runo niczym mech, leśne borowiki i koźlarze, orzechy laskowe i piękne lazurowe niebo nad lasem w postaci niebieskiego sera. Smak obłędny. Całość tworzy jedną spójną całość!

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
    Sól
    Pieprz
    Przyprawa uniwersalna do potraw
    1 cebula
    200 g leśnych grzybów (borowiki, koźlarze)
    100 g sera pleśniowego Blue (ser z niebieską pleśnią)
    100 g orzechów laskowych
    1 łyżka masła
    150 g mrożonego szpinaku
    50 g sera feta
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Roladki z kurczaka z leśnymi grzybami i pleśniowym serem w orzechach laskowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hpmjf6 1. Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na maśle na rozgrzanej patelni, dokładamy grzyby. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • image-0eawsf7 2. Filet z kurczaka kroimy poziomo na cienkie płaty. Przyprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną. Na każdym płacie układamy leśne grzyby oraz kawałki pleśniowego sera. Nie solimy ponieważ ser jest dość słonawy. Mięso zwijamy w roladkę dość ściśle.
  • image-1374ewi 3. Orzechy prażymy na suchej patelni (ok. 5 minut). Zawijamy je w czystą ściereczkę i uderzamy o stół. Pozwoli to na pozbycie się łupin. Orzechy mielimy na drobny pył (użyłam blendera). Mieszamy je z bułką tartą.
  • image-157e3wj 4. Każdą roladkę panierujemy w jaku i panierce z orzechów. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni.
  • image-0e0b0wq 5. W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Na końcu dokładamy pokrojony w kosteczkę ser feta. Roladki kroimy na połówki. Układamy je na szpinaku. Dekorujemy resztą leśnych grzybów oraz orzechami laskowymi. Dodatkowo na wierzch możemy zetrzeć pleśniowy ser.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować