Sezon na szparagi trzeba wykorzystać, w moim wydaniu powstały z nimi rolady z mięsa piersi drobiowej.
Składniki:
1 duża podwójna pierś z kurczaka
12 sztuk zielonych szparagów
130 g tartego sera żółtego
80 g posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz mielony, czosnek granulowany
olej do posmarowania
Rolady ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z piersi umyć, osuszyć, podzielić na cztery kotlety, posmarować olejem, posypać solą, pieprzem i czosnkiem.
Ze szparagów odłamać końcówki (przy zgięciu same się złamią), jeśli grube obrać, wrzucić na lekko osolony wrzątek, pozostawić w nim 5 minut, później przelać zimną wodą.
Orzechy włoskie posiekać, ser zetrzeć na tarce.
2.Rozłożone płaty mięsa obficie posypać serem i orzechami, włożyć po trzy szparagi, zwinąć w roladę.
3.Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem.
Wierzch posypać pozostałością sera i orzechów.
4.Piec pod przykryciem do ścięcia się mięsa, następnie odkryć i dopiec do zrumienienia posypki serowo orzechowej.
Komentarze