Rolady ze szparagami

0 (0 ocen)

Sezon na szparagi trzeba wykorzystać, w moim wydaniu powstały z nimi rolady z mięsa piersi drobiowej.

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
    12 sztuk zielonych szparagów
    130 g tartego sera żółtego
    80 g posiekanych orzechów włoskich
    sól, pieprz mielony, czosnek granulowany
    olej do posmarowania

Rolady ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wbnxd0 1. Mięso z piersi umyć, osuszyć, podzielić na cztery kotlety, posmarować olejem, posypać solą, pieprzem i czosnkiem.

    Ze szparagów odłamać końcówki (przy zgięciu same się złamią), jeśli grube obrać, wrzucić na lekko osolony wrzątek, pozostawić w nim 5 minut, później przelać zimną wodą.

    Orzechy włoskie posiekać, ser zetrzeć na tarce.
  • image-13mthtk 2. Rozłożone płaty mięsa obficie posypać serem i orzechami, włożyć po trzy szparagi, zwinąć w roladę.
  • image-1vl744k 3. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem.
    Wierzch posypać pozostałością sera i orzechów.
  • image-054xosx 4. Piec pod przykryciem do ścięcia się mięsa, następnie odkryć i dopiec do zrumienienia posypki serowo orzechowej.
  • image-0x4897l 5. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy